Laivanrakennuksesta kaikille – kutsu seminaariin!

Merikeskus Forum Marinum järjestää avoimen, kaikille kiinnostuneille suunnatun ilmaisen seminaarin laivanrakennuksesta lauantaina 30.9. klo 11 – 17 auditorio Ruumassa. Seminaari on osa kokonaisuutta, sillä turkulaisessa laivanrakennuksessa tapahtuu nyt monella rintamalla. Meyer Turun telakan tilauskirja on täynnä pitkälle tulevaisuuteen, ja laivanrakennusteema hallitsee myös kulttuuritoimijoiden syksyn tarjontaa. Meyer Turun ja Visit Turun järjestämät telakkakierrokset ovat jo keränneet yleisöä, Forum Marinumissa avataan marraskuussa ”Suomalainen laivanrakennus” -näyttely ja samoihin teemoihin hitsautuu myös Kaupunginteatterin musikaali. Nämä kaikki luovat yhdessä kiehtovia tarinoita laivanrakentajien Turusta – sen historiasta ja tulevaisuudesta.

 

Seminaariohjelma koostuu viidestä puheenvuorosta. Aluksi Forum Marinumin tutkijat Pauli Kivistö ja Mikko Meronen luotaavat telakkateollisuuden historiaa ja avaavat uuden laivanrakennus-näyttelyn teemoja. Laivanrakennuksen varhaisia vaiheita esiteltäessä Aurajoen rannat korostuvat vuosisatoja kattavana kulttuuriperinnön lähteenä.

 

Aaro Saharin esitelmä käsittelee Suomen Neuvostoliitolle vuosina 1944 – 1952 maksamia sotakorvauksia laivanrakennusteollisuuden kehityksen näkökulmasta. Sahari avaa tämän teollisuuspoliittisen, suuren teknologisen järjestelmän silmiinpistäviä etuja ja puutteita sotakorvauksia edeltäneiden vuosien ja sitä seuranneen idänkauppakauden välisenä yhteiskunnallisena murroskohtana. Hän erittelee laivanrakennusteollisuuden tuotannon kehitystä ja purkaa sotakorvauskautta koskevia, keskenään ristiriitaisia tulkintoja. Esitelmä valottaa Aaro Saharin vuonna 2018 Helsingin yliopiston humanistisesta tiedekunnasta valmistuvaksi suunnitellun väitöskirjahankkeen ”Valtio ja suurteollisuuden synty ” tuloksia.

 

Forum Marinumin Hanna Niittymäki esittelee puheenvuorossaan laivasuunnittelija Vuokko Laakson (1937–2015) elämäntyötä. Suunnittelutoimisto Studio Vuokko Laakso suunnitteli vuosina 1964–1995 yli viisikymmentä laivasisustusta matkustaja-autolauttoihin, rahti- ja rahtimatkustajalaivoihin sekä erikoisaluksiin. Laakso toimi vuosikymmeniä Finnlines- ja Silja Line -varustamojen sekä Wärtsilän telakan vakituisena yhteistyökumppanina.

 

Ohjelman lopuksi Meyer Turun tutkimus- ja kehittämisjohtaja Kari Sillanpää esitelmöi risteilylaivojen kehityksestä matkustusmukavuuden ja viihdykkeiden kannalta. Millaista matkanteko on ollut, millaista ajanvietettä on ollut tarjolla, mitä se nykyään on ja mitä ajatuksia meillä on tulevaisuuden suhteen?

 

 

Ohjelma-aikataulu:

http://www.forummarinum.fi/fi/vieraile/museokaynti/ajankohtaista/

 

 Seminaarin yhteyshenkilö:

Sari Mäenpää

Kokoelma-amanuenssi

Forum Marinum

sari.maenpaa@forum-marinum.fi

puh. 040 6569 672

Arkisto