Suvet verkkosivulle1

 

SUKELLUSVENEET PALAAVAT AURAJOEN RANNOILLE

Sukellusveneet Suomessa -näyttely Linnanpuomissa 5.2. -31.12.2016

 

Forum Marinumissa avataan 5.2. uusi näyttely, joka tuo sukellusveneet takaisin syntysijoilleen Turkuun. Crichton-Vulcanin telakka rakensi yli kahdeksankymmentä vuotta sitten neljä laivastomme viidestä sukellusveneestä Aurajoen suussa, nykyisen merikeskuksen vastarannalla.

Näyttelyn kansallinen osuus perustuu aiemmin Sotamuseossa Helsingissä esillä olleeseen materiaaliin. Forum Marinum täydentää aineistoa sukellusveneiden paikallishistoriasta muistuttavalla näkökulmalla. Osaksi aikaisemmin julkaisemattomat, historialliset valokuvat kertovat Suomen merivoimien sukellusveneiden rakennusvaiheista Turussa 1930-luvulla. Kuvien lähteenä on Sjöhistoriska Institutet vid Åbo Akademi, jonka arkistosta on kaivettu esiin telakan työntekijöiden ja merivoimien upseerien ottamia valokuvia. Sukellusveneiden rakennusvaiheiden ja vesillelaskujen ohella kuvat välittävät kiehtovasti näkymiä Aurajoen rannoilta yli kahdeksankymmenen vuoden takaa.

Kokonaisuutena näyttely tarjoaa läpileikkauksen sukellusveneiden toiminnasta niin sodan kuin rauhankin aikana. Esillä on ainutlaatuista esineistöä varastojen kätköistä ja jopa merenpohjasta nostettuna, valokuvia ja filmimateriaalia. Esimerkkeinä mainittakoon sukellusveneen laskemaan miinan uponnenneen venäläisen Ladoga-aluksen esineistöä, sekä Turun telakan alkuperäiset pienoismallit Vetehisestä ja Vesikosta.

Näyttelyyn sisältyy myös sukellusveneiden kehitystä postimerkkien avulla tarkasteleva osuus, joka perustuu kommodori (evp) Kai Varsion ensimmäistä kertaa julkisesti esillä olevaan kokoelmaan. Postimerkkien rinnalla on myös järeämpää kalustoa. Näyttelyn suurin esine muistuttaa paikallisesta, mutta harvojen tuntemasta lähihistoriasta. Kyseessä on vuonna 1993 Raisiossa valmistettu turistisukellusvene Inati. Salomonsaarten kirkkaiden vesien matkailukäyttöön suunniteltu, 4,2 tonnia painava laite on mielenkiintoinen esimerkki suomalaiseen osaamiseen perustuneesta vientituotteesta.

suvet verkkosivulle

 

 

         suvet verkkosivulle4       

                                                    

 

suvet verkkosivulle5           

 

 

                                                 suvet verkkosivulle6

 

 

suvet verkkosivulle2         

 

 

  suvepostimerkki

 

 

 

 

trafiikkimuseot2Merikeskus Forum Marinum
Linnankatu 72, 20100 Turku
puhelin: (02) 267 9511
faksi: (02) 267 9515
2011 © Forum Marinum