Näyttely ruoasta, säilönnästä ja sadonkorjuusta

Forum Marinumin Kruununmakasiini, alun perin viljamakasiini 1800-luvulta, on erinomainen paikka ruokanäyttelylle. Nykyisen elintason jatkuvassa nousussa ruoka- ja ravintokysymykset ovat kestoteemoja mediassa ja ihmisten mielenmaisemassa. Mutta miten suomalaiset saivat ruuan pöytään ja miten siihen suhtauduttiin sata vuotta sitten? Tämän kehityskaaren juurille johdattaa ”Leipää, piimää ja suolakalaa – näyttely ruoasta, sadonkorjuusta ja säilönnästä” sekä siihen liittyvät oheistapahtumat.

Näyttely avataan tiistaina 29.9. eli mikkelinä, joka oli entisaikoina paimenten juhlapäivä sekä monien sadonkorjuutöiden merkkipaalu. Mikkelinä karja haettiin laitumilta navettaan ja siihen mennessä muuan muassa perunat piti olla nostettuna maasta.

Reilu sata vuotta sitten valtaosa suomalaisista tuotti itse oman ruokansa eli he kylvivät ja puivat viljan, lypsivät maidon, teurastivat eläimet, kirnusivat voin, panivat oluen, valmistivat makkarat ja juustot sekä säilöivät eri tavoin eri raaka-aineet. Näyttely tutustuttaa näihin maatilan töihin johdattaen museokävijät samalla maatalousyhteiskunnan sadonkorjuuseen, ruoantuotantoon ja makumaailmaan.

Näyttelyssä kävijä pääsee pohtimaan, miltä menneiden vuosisatojen arki maistui ja mitä voisimme kenties oppia entisaikojen suhtautumisesta ruokaan. Näyttelyssä on esillä valokuvia sadonkorjuukauden eri työvaiheista, sekä ruoantuotannossa ja -valmistuksessa käytettyä esineistöä juustokehistä ja oluttynnyreistä perunalastaan ja makkarasarviin.

 

Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka

Kaksi valtakunnallista vastuumuseota heittäytyi ennakkoluulottomaan yhteistyöhön. Peltotyöt ja merenkulku voidaan nähdä toisiinsa liittyvinä aihepiireinä, toisaalta niissä on omat vastakkaisuutensa. Yhteistyön kantavana teemana on kuitenkin ruoka, joka puolestaan koskettaa kaikkia” luonnehtii Forum Marinumin toimitusjohtaja Tapio Maijala.

Ruoka yhdistää ihmisiä ja museoita,” toteaa Suomen maatalousmuseo Saran johtaja Sami Louekari näyttelyn taustoista.

Kolmantena osapuolena yhteisponnistuksessa toimii Forum Marinumin ravintola Göran ja sen yrittäjät Voiveljet Oy. Göranin sadonkorjuuhenkinen lounaslista tarjoillaan viikolla 42, ja samalla viikolla Suomen maatalousmuseo Saran asiantuntijat järjestävät yleisölle avoimia tietoiskuja näyttelyssä.

Keskiviikkona 14.10. Iina Wahlströmin aiheena on Kekri ja sadonkorjuun perinteet. Torstaina 15.10. Laika Nevalainen kertoo säilönnästä ja perjantaina 16.10. Maria Vanha-Similä johdattaa kuulijat leivän valmistukseen. Kaikki tietoiskut Forum Marinumissa alkavat klo 16 Kruununmakasiinin näyttelyaulassa, ja niiden kesto on n.15 min.

Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Suomen maatalousmuseo Saran Ruokamuseo ja merenkulun valtakunnallinen vastuumuseo Forum Marinum. Suomen maatalousmuseo Sarka on maatalouden valtakunnallinen vastuumuseo ja sijaitsee Loimaalla. Vuodesta 2019 Sarka-museo on ollut myös Ruokamuseo.

 

Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka