Lemmikit laineilla - eläimet merenkulkijoiden seurana

Mikä oli laivakoira Tjorvenin mieliharrastus? Missä kaikkialla laivakissa Kleopatra seikkaili merimatkoillaan? Entä miten Kurre-orava hyppeli tiensä Suomen laivaston leipiin?

Merikeskus Forum Marinumin valtaavat nyt laivoilla mukana kulkeneet ja merenkulkijoiden matkaseurana olleet eläimet, jotka ovat tärkeydestään huolimatta harvoin päässeet erikseen esille. Näyttelysuunnittelija Hanna Niittymäki kertoo, että laivojen kyydissä on kulkenut jo varhain monenlaisia eläimiä. Kissoilla ja koirilla on ollut merellä jopa työtehtäviä. Välillä luonnoneläimestäkin on saattanut tulla laivaväen rakas seuralainen.

-Erityisesti seuraeläimillä on ollut pitkillä merimatkoilla merenkulkijoiden hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys, Niittymäki korostaa.

 

 

 

Kiehtovan uutuusnäyttelyn pääpaino on ajallisesti 1900-luvussa, mutta esillä on myös nykypäivän eläintarinoita.  Näyttelyssä esittäytyvät niin suositut lemmikit kuin epätavallisemmatkin seuraeläimet karhusta apinaan. Yleisiin merimiesten lemmikkeihin ovat kuuluneet esimerkiksi kilpikonnat, papukaijat ja muut häkkilinnut.

Kuva papukaijasta keikkumassa puujalkaisen merimiehen olalla on suorastaan piintynyt käsityksiimme, eikä se aivan vailla todellisuuspohjaa olekaan. Erilaiset linnut olivat suosittuja tuliaisia, toteaa Hanna Niittymäki

 

 

 

 

Merenkulkijat ovat usein muistelleet tunteellisesti vanhoja lemmikkejään, joista otettiin paljon valokuvia. Näyttelyssä yleisö voi eläytyä eläinten maailmaan koskettavien kertomusten ja valokuvien ohella myös kiinnostavien esineiden ja havainnollistusten kautta.

Näyttely nostaa esiin laivoissa olleita lemmikkejä ja niiden tarinoita hauskasti mutta informatiivisesti, ja kaikenikäisiä museokävijöitä puhuttelevalla tavalla, kuvailee suunnittelija Otto Holmborg.

Näyttelyssä huomion saavat lisäksi maskotteina tunnetut ja erityisen kuuluisiksi päätyneet eläinhahmot.

-Merenkulun riskialtis maailma on toisinaan synnyttänyt uskomattomiin eläinkohtaloihin perustuvia sankaritarinoita, Holmborg pohdiskelee.

 

kuva: SHIÅA

 

Kaiken vahvistavat myös nelimastoparkki Archibald Russellilla maapallon ainakin neljästi kiertänyt Jocke-kissa sekä Britannian kuninkaallisessa laivastossa palvellut Just Nuisance -koira: ”Miau! Vuh!”

 

 

Näyttely on esillä su 25.10.2020 asti