Merenkulkijan joulu

”Jouluyö Karipianmerellä” Kuva: Forum Marinum

 

Joulu on juhlistamme jaloin. Siihen liittyy pitkiä perinteitä, suuria odotuksia ja tunteita. Tuttujen joulutapojen mukainen ”oikea joulu” halutaan tehdä myös tavallisista poikkeavissa olosuhteissa. Merimiehen ammatissa joulun joutuu usein viettämään töissä merellä, poissa kodin lämmöstä ja läheisten seurasta. Tämä näyttely esittelee joulun viettoa merellä suurten purjelaivojen aikakaudella 1800-luvulla, Suomen Joutsenen 1930-luvun valtameripurjehduksilla sekä rahti- ja matkustajalaivoilla 1970–90-luvuilla.

Joulun alla Merimieskirkko on jakanut joulupaketteja kaukana kotoa oleville merenkulkijoille jo 1880-luvulta lähtien. Perinne sai alkunsa pohjalaisten merikapteeninrouvien tavasta neuloa villasukkia lahjoiksi miehistöjen jäsenille. Nykyään merimieskirkot jakavat joulupaketteja toimipaikkojensa satamissa vierailevien laivojen merimiehille. Kaikki saavat paketin, eli myös niitä muistetaan, joilla ei ole lähiomaisia lahjoja lähettämässä. Tänäkin jouluna Turun ja Rauman satamissa paketteja jaetaan yhteensä noin 500 kappaletta. Suosituin sisältö on perinteisesti vapaaehtoisvoimin tehdyt villasukat ja muutama makeinen.

 

 

Jouluna merenkulkija saa lahjan ja syö hyvin. Joku jää juhlimaan messiin toverien seurassa, joku vetäytyy omaan rauhaansa. Joku ikävöi perhettään. Joulu on suurten tunteiden juhla.

 

Näyttely on esillä Kruununmakasiinin aulassa 23.11.2018 – 13.01.2019