Relations with the Sea

Relations with the Sea

Forum Marinumin Majakka-galleriassa 11.2. – 16.5.2021

 

Kaikki elämä maapallolla on riippuvaista merestä. Meren ekosysteemit tuottavat happea, säätelevät ilmastoa, kierrättävät ravinteita ja antavat meille ruokaa. Meri tarjoaa meille myös monia muita hyötyjä, jotka ovat yhtä merkityksellisiä mutta vaikeammin mitattavia. Meri on elämysten, inspiraation ja virkistyksen lähde.

Forum Marinumissa esitettävässä näyttelyssä Relations with the Sea Åbo Akademin tutkija, meribiologi Anna Törnroos-Remes ja turkulainen luontovalokuvaaja Niclas Rantala tarkastelevat ihmisen suhdetta mereen.

Näyttelyssä taide ja tiede keskustelevat keskenään. Rantalan dokumentaariset valokuvat havainnollistavat ihmisen ja meren nykysuhdetta monesta eri näkökulmasta. Useimmissa kuvissa keskiössä on eläinmaailma, ei ihminen. Tiede ja taide nivoutuvat yhteen valokuvissa, jotka tuovat esiin erilaisten suhteiden merkityksen meribiologian tutkimuksessa ja merenhoidossa.

 

 

Kävijä pääsee pohtimaan henkilökohtaista suhdettaan mereen muistojen, tunteiden ja mielleyhtymien kautta.

Valokuvien aiheet ovat Turunmaan ja Länsi-Uudenmaan saaristoista, mutta teema on yleisinhimillinen ja maailmanlaajuinen.

Meren pitkäjänteinen ja kestävä hoito edellyttää sen erilaisten ekosysteemipalveluiden laaja-alaista tuntemusta. Meren ekosysteemipalvelut voivat olla tuotannollisia ja liittyä esimerkiksi kalastukseen, mutta ne voivat olla myös mahdollistaa kulttuurin kuten virkistyksen ja kulttuuriperinnön. Kulttuurisista ekosysteemipalveluista on olemassa melko vähän tutkimusta, ja onkin ollut erittäin kiinnostavaa tuoda niitä esiin näyttelyssä, kertoo Anna Törnroos-Remes.

Ajatellaan jotain näennäisen yksinkertaista asiaa kuten veneretkeä tai kalastusreissua tai voissa paistettuja ahvenia kesäisenä päivänä. Juuri tällaisten arkisten mutta kuitenkin kulttuurisesti merkityksellisten asioiden kautta ihminen ja meri punoutuvat yhteen. Kun pidämme huolta suhteistamme mereen, voimme toimia paremmin meren suojelun puolesta, Törnroos-Remes toteaa.

Näyttely avaa samalla Forum Marinumissa uuden vaihtuvien näyttelyiden tilan, joka sijoittuu keskelle merikeskuksen päänäyttelyä Kruununmakasiinin kiinteistössä.

-Tilassa tullaan esittämään sisällöiltään monipuolisia näyttelyitä, jotka tulevat olemaan sekä historiallisia että taidekentältä ammentavia. Myös lapsille suunnattua sisältöä on tulossa loppuvuodeksi, vinkkaa Forum Marinumin näyttelyamanuenssi Maija Karhu.

 

 

 

Lue lisää:

www.relationswiththesea.fi

www.abo.fi/havet

 

Lisätietoja:

Anna Törnroos-Remes, tutkijatohtori, Meri-tutkimusprofiili, Åbo Akademi
+358 46 920 1610
anna.m.tornroos@abo.fi

Niclas Rantala, luontokuvaaja
+358 40 586 3077
info@niclasrantala.com

Maija Karhu, näyttelyamanuenssi, Forum Marinum

+35844 9075972

maija.karhu@forum-marinum.fi