Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

 

Naton miinantorjunta-alusosasto Standing Nato Mine CounterMeasures Group 1 (SNMCMG1) vierailee Turussa 25.-27.10.2019.

Vierailu liittyy osaston yhteisharjoitukseen Merivoimien kanssa. Aluksilla on yleisöesittely lauantaina 26. lokakuuta.

Merivoimat harjoittelee Naton miinantorjunta-alusten kanssa 28.-29.10.2019 Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Harjoituksen tavoitteena on vahvistaa toimintaa kansainvälisessä toimintaympäristössä sekä yhteistoimintakyvyn kehittäminen SNMCMG1:n ja Rannikkolaivaston välillä. Painopiste on miinantorjunnan menetelmien harjoittelussa. Rannikkolaivastosta harjoitukseen osallistuu miinantorjunta-alus MHC Purunpää.

Naton miinantorjunta-alusosastossa harjoitukseen ja Turkuun saapuvat johtoaluksena toimivan tanskalaisen HDMS Thetiksen lisäksi iso-britannialainen HMS Cattistock, latvialainen LVNS Talivaldis, hollantilainen HLMS Urk, saksalainen FGS Weilheim sekä norjalainen HNoMS Rauma. Osastoa johtaa SNMCMG1:n komentaja, komentaja Peter Krogh.

Harjoituksen johtaa ja vierailua isännöi Rannikkolaivaston 4. Miinantorjuntalaivueen komentaja, komentaja Juhani Lehtimäki.

Osa aluksista avaa ovensa yleisölle lauantaina 26.10. klo 13 – 15. Alukset kiinnittävät Aurajoen varteen Turun linnan kohdalle, pääsy aluksille merikeskus Forum Marinumin piha-alueen kautta. Yleisöä pyydetään huomioimaan, että aluksille ei voi viedä laukkuja. Laukut voi jättää omalla vastuulla narikkaan laiturialueella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasten merimuseon yleisöohjelma

Museoissa ollaan perinteisen käsityksen mukaan hissun kissun, paitsi silloin kun leikille on varattu oma tilansa. Forum Marinumin päänäyttelyn yhteyteen on avattu lasten merimuseo, jossa voi hauskasti leikkien kautta oppia ja oivaltaa merenkulkua. Aallokon kohistessa laiva saattaa välillä keinua, ja museota kutsutaankin nimellä Tyrskynmyrskyn!

Lue lisää näyttelystä: http://www.forum-marinum.fi/fi/nayttelyt/elamyksia-lapsille/

Tiesitkö, että Lasten merimuseo Tyrskynmyrskyn on oiva paikka myös lasten synttäreille? Kysy lisää: 0400 362 789/Pia Larte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokakuun perinneveneilta to 31.10. klo 17

Rauno Luttinen: Kuunarilaiva Pyhämaatar

Saaristolaispursista talonpoikaispurjehdukseen

1800-luvun lopulla elinkeinovapaus, teollistuminen ja kaupan kasvu mahdollistivat monille aiemmin mm. kalastuksesta elantonsa hankkineille siirtymisen uuteen elinkeinoon: merenkulkuun. Kotitarvepurjehduksesta siirryttiin talonpoikaispurjehdukseen, Itämereltä suolaisemmille vesille ja saaristolaispursista suurempiin aluksiin.

Esimerkkinä tästä kehityksestä kuulemme kuunarilaiva Pyhämaataren tarinan, josta on myös sanottu ”Raumall ol kerram ’Byhämaatar’ nimine skuunarlaev. Se ol niin gamala hyvä seijlama, etei oikken diätän dleevak toise laeva vastan, daikk oli niil sama kurs…”

Tapahtuma Forum Marinumin Messissä on avoin ja ilmainen, tervetuloa!

Tapahtumakutsun kuvana osasuurennos Rauno Luttisen maalauksesta ”Kuunarilaiva Pyhämaatar vauhdissa Santkarin Pookin vesillä”

 

 

 

 

 

Arkisto