Ajankohtaista

Ajankohtaista

Merikeskus Forum Marinum on suljettu 

Forum Marinumin näyttelyt ovat suljettu tiistaista 17.3. alkaen ainakin 13.4.2020 saakka koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Päätös sulkemisesta koskee museon molempia näyttelyrakennuksia, niissä sijaitsevia kokoustiloja sekä Linnanpuomissa sijaitsevaa museokauppaa.

Forum Marinumin yhteydessä toimiva Sjöhistoriska Institutet vid Åbo Akademin arkisto- ja kirjastopalvelut on niin ikään tiedottanut oviensa sulkemisesta. Suomen Joutsen ja muut merikeskuksen museoalukset ovat muutenkin olleet suljettuina tähän aikaan vuodesta sesongin keskittyessä kesäkuukausille.

Merikeskuksen yhteydessä toimii ravintola Göran, jonka toiminnasta vastaa Voiveljet Oy. Ravintola tiedottaa itse palveluidensa toiminnasta:

www.goran.fi

www.voiveljet.fi

Forum Marinum seuraa viranomaisohjeistusta ja mukauttaa toimintansa sen mukaan.

 

 

2.4.2020

Forum Marinum –säätiö on lomauttanut henkilöstönsä 20 päivän ajaksi koronaepidemian aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi. Lomautukset koskevat 16 työntekijää, ja ne jakautuvat huhti-toukokuulle. Sisäisten järjestelyiden periaatteena on varmistaa sellainen toiminta, joka mahdollistaa näyttelyiden ja yleisötyön nopean avaamisen heti kun olosuhteet sen sallivat.

 

Lisätietoja: toimitusjohtaja Tapio Maijala puh. 050 342 4500

 

 

25.3.2020

Suomen Joutsenen laivamestari vaihtuu

 

Merikeskus Forum Marinumin lippulaiva, maamme kenties tunnetuin museoalus Suomen Joutsen on saanut uuden jäsenen miehistöönsä. Museoitu laiva ei tarvitse kapteenia, vaan monitaitoisen laivamestarin.

 

Kallisarvoisen fregatin tulevaksi laivamestariksi on valittu Perttu Mäkinen. Suomen Joutsenesta lähes kolmekymmentä vuotta huolta pitänyt Timo Palovaara on jäämässä eläkkeelle vuoden 2021 aikana, ja harvinaislaatuista osaamista vaativalle työlle haettiin jatkajaa. Käytännössä pitkäaikainen laivamestari ja hänen seuraajansa työskentelevät rinnakkain vielä ainakin vuoden ajan, ennen kuin osat lopullisesti vaihtuvat.

 

Perttu Mäkinen on taustaltaan venepuuseppä, ja hän on suorittanut puualan muotoilijan amk-tutkinnon ja veneenrakentajan tutkinnon. Hän on työskennellyt veneveistämöillä (Nauticat, Wenda, J.Kastell) sekä vastannut vuonna 2011 perustamansa Puuri Tmi:n puuveneiden korjaus- ja rakennustoiminnasta. Kokemusta museolaivoista Pertulle on kertynyt mm. museoalus Sigynin kunnostustyöstä Ruissalon telakalla.

 

Laivamestarin paikkaa haki kaikkiaan 17 henkilöä, joista viisi haastateltiin. Loppuvaiheeseen selviytyneiden hakijoiden soveltuvuus arvioitiin lisäksi mastokiipeilyssä. Suuren purjelaivan huollossa korkealla siintävä takila ja sen monimutkainen köysistö tulee olla laivamestarin vakaassa hallinnassa.

 

Vuonna 1902 Ranskassa valmistuneen aluksen omistaa nykyisin Turun kaupunki. Suomen Joutsen tunnetaan mm. 1930-luvun valtameripurjehduksistaan ja 1960-luvulla laivalla alkaneesta merimiesammattikoulutuksesta, silloin jo pysyvästi Aurajoen rannalla. Suomen Joutsen museoitiin vuonna 1991. Martinsillan kupeessa Suomen Joutsen piirtyi ihmisten mielissä osaksi turkulaista kaupunkikuvaa neljän vuosikymmenen ajan, kunnes vuonna 2002 laiva sijoitettiin osaksi vastaperustettua Forum Marinum merikeskusta. Museotoimintaa hallinoiva Forum Marinum –säätiö on henkilöstöllään sitoutunut huoltamaan ja ylläpitämään alusta, joka on kesäaikaan suosittu vierailukohde merikeskuksen muiden näyttelyiden ohella.

 

Kuvapankki: http://www.forum-marinum.fi/fi/info/kuvapankki/

 

Katso video Perttu Mäkisen mastoon kiipeämisestä:

https://www.facebook.com/forummarinum/videos/877573746014667/

 

Lisätietoja: Tapio Maijala, Forum Marinum –säätiön toimitusjohtaja

puh. 050 342 4500 tapio.maijala@forum-marinum.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arkisto