Aurajoen nosturit

Korjaustelakan alueella on ollut T-puomi ja nivelpuomi-nostureita. Edellisiä on jäljellä vain yksi, 10 tonnia nostava Forum Marinumin rannassa. Itärannan säilyneet nosturit ovat nivelpuomillisia ja kaksi niistä nostaa 25 ja yksi 60 tonnia.

 

Vielä 1970-luvun alussa nostureita oli itärannalla seitsemän. Telakka-altaan maanpuoleisella sivulla oli 15 tonnia nostava Konttipuoli, jonka toisen jalustan kiskotus oli asennettu kallioon. Joen puolella allasta oli sekä 10 että 15 tonnin ja vain hieman yläjuoksulle päin kaksi 10 tonnista nosturia. Nykyinen Marinumin nosturi on kuulunut tähän ryhmään. Yksi nosturi purettiin kun v. 1984 saatiin käyttöön kaksi 25 tonnia nostavaa nivelpuominosturia. Vähän yläjuoksulle päin näistä oli ollut kuuden tonnin T-puominosturi, joka purettiin koska se vain häiritsi isomman toimintaa.

 

 

Uudisrakennusten varustelutöitä varten oli telakalla vielä 60 tonnin nosturi. Sitä kutsuttiin Niittikasaksi erotukseksi uusista hitsatuista nostureista. Tässä nosturissa on Mater Marinum -taideteos.

 

Aurajokirannan suurin nosturi oli panssarilaivojen varusteluun, varsinkin suurten tykkien nostoon rakennettu 100 tonnin nosturi. Puretusta nosturista on jäljellä yksi neljästä tukijalasta, johon on sijoitettu Achim Kühnin teos Harmonia (”Valaanpyrstö”).

 

Jäljellä olevat nosturit on suojeltu asemakaavassa. Ne on kunnostettu, hiekkapuhallettu ja maalattu. Huonokuntoiset puuosat on uusittu. Käyttöön nostureita ei voida enää ottaa eikä niihin pääse kiipeämään, sillä tikkaat on katkaistu ja lukittu.