Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

 

Sukelluksen päivä la 10.6.2023

Suomen Sukellushistoriallinen Yhdistys (SSHY) on yhdessä merikeskus Forum Marinumin kanssa järjestänyt Sukelluksen Päivän vuodesta 2010 alkaen. Vaikka sukeltaminen on laajasti yleistynyt harrastuksena, sukeltaminen nähdään edelleen jotenkin erikoisena ja jännittävänä, jopa mystisenä.

Sukelluksen päivänä 10.6. on yleisöllä mahdollisuus nähdä ja kokea sukeltamista aivan lähituntumassa ja asiantuntijan selostamana. Päivän ohjelma koostuu historiallisilla – ja uudemmilla välineillä sukeltamisesta Forum Marinumin rannassa klo 10-12 sekä luento-osuudesta auditoriossa klo 14. Tapahtuma on maksuton ja yleisö toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi!

 

Sukelluskello Mårten

Sukelluskelloja ei maailmassa ole kuin kaksi kappaletta. SSHY tuo tapahtumaan oman ”Mårten” sukelluskellonsa, joka on replika ruotsalaisen Mårten Triewaldin sukelluskellosta vuodelta 1731. Kellot olivat yleisesti  käytössä 1600- ja 1700- luvuilla.

 

Akvaario ja raskassukeltaja

Raskassukeltajaa ei maailmallakaan enää näe kuin harvoin näytöksissä. Akvaarioon laskettaessa yleisö näkee laitteen toiminnan alkaen pukeutumisesta, päättyen puvun riisumiseen ja koko esityksen selostettuna.

 

Puukypärä malli ”Ekholm”

Puinen sukelluskypärä, johon hengitysilma pumpataan tavallisella auton pumpulla. Tämä kuuluu sarjaan: ”Älä tee tätä kotona”!

 

Omakuva sukelluskypärän kanssa

Mukavan muiston Päivästä saa raskassukeltajan kypärän kanssa. Eikä maksa mitään!

 

Luento Titanicista

Forum Marinumissa on näyttely RMS Titanicissa mukana olleista suomalaisista. RMS Titanicin haaksirikosta on kulunut yli 100 vuotta, mutta tapahtuma ”elää” edelleen.

Sukelluksen Päivän luento-osuus käsitteleekin RMS Titanicia.

Jouko Moisalan esitelmöi otsikolla ”Titanic, totta ja taruakin” Forum Marinumin auditorio Ruumassa klo 14.00 – 15.30. Vapaa pääsy.

 

Kaikki tämä tullaan siis näkemään ja kokemaan Sukelluksen Päivänä Merikeskus Forum Marinumissa lauantaina 10.6!

Kysymyksiin saa järjestäjiltä vastauksia ja välineitä voi ”hiplata”

Tervetuloa!

Lisätiedot:

Jouko Moisala,

Suomen Sukellushistoriallinen Yhdistys

puh. 040 550 1064

 

 

 

 

 

MILjazz 2023 – Puolustusvoimien kesäkiertue

MILjazz  saapuu Forum Marinumiin perjantaina 16.6. menevän musiikin ja festaritunnelman tahdissa.

Puolustusvoimien kesäkiertue palaa juurilleen ja on jälleen MILjazz muutaman vuoden tauon jälkeen.  Kesäkuussa yhteensä seitsemällä paikkakunnalla järjestettävä hyvän mielen ulkoilmatapahtuma tarjoaa jokaiselle jotakin, aina bluesista poppiin ja rockista souliin.

Konserttiosuus alkaa klo 18, jolloin Ilmavoimien Big Band viihdyttää MILjazz-yleisöä kahden setin ajan. Ensimmäisessä osuudessa kuullaan kesäpäivän kruunaavia big band -klassikoita. Ilta jatkuu mukaansatempaavalla show’lla yhdessä soulmuusikko Sami Saaren kanssa. Saari tunnetaan suomisoulin uranuurtajana. Hän nousi yhdeksi 1990-luvun tunnetuimmista artisteista muun muassa hittikappaleidensa ”Ainutkertainen” ja ”Onnen kyyneleet” tahdittamana.

Illan huipentaa Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan Showband, jonka energinen esiintyminen hurmaa yleisön vuodesta toiseen. Noin 20-henkinen bilebändi taitaa klassisen rockin helmet ja menevät funkit, samoin kuin nykypäivän tunnetuimmat pop- ja rap-hitit.

Musiikin lisäksi tapahtumissa on mahdollisuus tutustua varusmiespalvelukseen ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Joukko-osastojen järjestämissä kalustonäyttelyissä esillä on Puolustusvoimien nykyaikainen kalusto.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

 

Aikataulu Suomen Joutsenen edustalla:

klo 18 Ilta käyntiin, Ilmavoimien Big Band

klo 19 Ilmavoimien Big Band solistinaan Sami Saari

klo 20.15 Lavalle nousee Varusmiessoittokunnan Show Band

klo 21 Tapahtuma päättyy

 

 

 

 

Arkisto