Alskär

Alskärin linnakesaari sijaitsee Kihdin reunalla Kökarin ja Korppoon välillä. Saarella oli vartioasema jo talvisodassa. Alskärin sijainti lähellä Ahvenanmaan demilitarisoitua aluetta teki siitä tärkeän linnakkeen välirauhan aikana. Jatkosodan aikana Alskärin tykkejä siirrettiin Ahvenanmaan alueelle. Jatkosodan jälkeen saari säilyi kevyesti miehitettynä 1950-luvulle asti. Sinne siirrettiin vuonna 1958 kolme kuuden tuuman Canet-tykkiä. Saarella oli myös parakkeja, ja puurakenteinen sotilaskoti. Saarelle alettiin louhimaan tykkiasemia kylmän sodan aikana osoituksena Neuvostoliitolle siitä, että Suomen meripuolustusta suunnataan länttä kohti. Linnoittaminen jäi kuitenkin pahasti kesken. Myöhemmin saarella järjestettiin mm. rannikkotykistön kertausharjoituksia vuoteen 1987 asti.

Nykyisin Alskär on pääasiassa yksityisomistuksessa. Osa saaresta on edelleen Puolustusvoimien käytössä. Forum Marinum hallinnoi saaren linnakerakenteita ja ylläpitää linnakkeen tykkejä, laituria ja tykkitietä. Saaren tykit ja historia on haluttu tuoda vierailijoiden saavutettaviksi ja tutustuttaviksi. Laiturin yläpuolella olevalla kalliolla on tykkiasema, ja siellä museoituna kuuden tuuman Canet-tykki. Polun varrelta löytyy myös miehistön suoja- ja asuintiloihin johtava luolan suuaukko.

 

Väylä Alskärin laituriin löytyy Västerö-Kälön 2,4 metrin väylältä poikkeamalla ja syvänteitä myöten. Laituriin johtaa 2,4m syväyksellä turvallisesti keltaiset linjataulut. Kiinnittyminen on vaatii luvan, josta on ohjeistus taulussa rannalla.