Lasten merimuseo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyrskynmyrskyn lisäksi Forum Marinum on täynnä muitakin elämyksiä lapsille ja lapsiperheille! Suomalaisesta laivanrakennuksesta kertovassa näyttelyssä on useita lapsille sopivia toimintapisteitä. Haluatko vaikkapa päästä kastamaan laivan? Tai kokeilisitko käynnistää itse vanhan perämoottorin? Vai miltä kuulostaisi hyppy oikean veneen puikkoihin?

Meriluontoa ja saaristoelämää esittelevä 40 000+ näyttely koostuu lähes yksinomaan lapsia ja nuoria houkuttelevista digitaalisista sisällöistä.

Koulujen lomakausina järjestämme työpajoja ja erikoiskierroksia. Pysyhän kuulolla!

Koululaiskierroksista vastaa yleisötyön suunnittelija Heidi Vanhanen, puh. 040 683 0777, heidi.vanhanen@forum-marinum.fi

Perheet pääsevät edullisemmin kierrokselle. Kysy pääsylipun myynnissä perhelippua.

 

Lasten ikioma merimuseo!

Museoissa ollaan perinteisen käsityksen mukaan hissun kissun, paitsi silloin kun leikille on varattu oma tilansa. Merikeskus Forum Marinumissa on lasten merimuseo, jossa voi hauskasti leikkien kautta oppia ja oivaltaa merenkulkua. Aallokon kohistessa laiva saattaa välillä keinua, ja museota kutsutaankin nimellä TYRSKYNMYRSKYN!

 

Näyttelyn keskipisteenä on uljas laiva, joka varmasti virittää jokaisen pikkuseilorin seikkailumielelle. Laadukkaana mittatilaustyönä suunniteltu ja huolella tehty puurakenteinen alus on n. 7 metriä pitkä ja sen reelinki on n. 2 metrin korkeudessa. Laivan kannelle pääsee kiipeämään, ja sitä ohjataan korkeuksiin kohoavan pilvitaivaan alla. Horisonttiin tähystettäessä voi nähdä aidot tähtikuviot, joiden avulla navigoidaan kohti huimia merimatkoja! Aikuisillekin voi olla hyvä välillä kerrata, miltä Orionin tähtikuvio näyttikään.

 

 

 

Puheputken välityksellä förstin komennot kiirivät laivan alemmille kansille, ja laivaseikkailun tuntua tuovat aito sisustus kuten merikartat ja signaaliliput. Kapteenin salonki on somistettu plyysisohvalla ja –verhoilla, lisäksi laivan arvokkainta tilaa lämmittää tunnelmallinen kamiina. Kestävät, turvalliset ja tyylikkäät puurakenteet viestivät aitoudesta ja sivistyksen tavoittelusta, ja niihin on haettu innoitusta museomiljöön lisäksi mm. teatterilavasteista. Kokonaisuus on alusta loppuun Forum Marinumin suunnittelema, ja pienimmätkin yksityiskohdat ovat itse käsintehtyjä eettisiä materiaalivalintoja painottaen.

 

Lapsiperheet ovat kasvava kävijäryhmä museoissa, ja lapset ansaitsevat heille suunniteltuja sisältöjä. Käsitykset museoista tylsinä paikkoina ovat menneiden aikojen juttuja! Merimuseossa avautuu monenlaisia näkökulmia lapsia kiinnostaviin teemoihin. Pohdintoja syntynee mm. meren suuruudesta ja ihmisena pienuudesta, arvelee kokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta vastannut Forum Marinumin museolehtori Maija Karhu.

 

 

Laivan ruuma on tilava ja esteetön, ja sinne mahtuu suurempikin lapsiryhmä rentoutumaan merellisten satuhetkien tai vaan omaehtoisen leikin vietäviksi. Laivan vieressä on suuri majakka, jonka loiste tyynnyttää kiireisten vanhempienkin mielen. Luvassa on myös lasten tekemiä vaihtuvia näyttelyosuuksia, joten kävijät pääsevät itse vaikuttamaan sisältöihin ja tila muokkaantuu lasten ehdoilla. Kiehtovat lattialuukut johdattavat lapset ikivanhojen myyttien äärelle. Suomalainen kansantarusto tempaa aallon lailla mukaansa Vellamon ja Ahdin valtakuntiin, joissa tarut ja kuvitelmat sekoittuvat iloisesti keskenään.

 

 

Lasten merimuseoon tutustutaan omien vanhempien valvonnassa, ja se on ilmainen alle 7-vuotiaille.