M/S Alpo vierailee Turussa

Perjantaina 3.5.2024

M/S Alpo vierailee Turussa

Toisen maailmansodan maihinnousutaisteluihin osallistunut M/S Alpo saapuu Turkuun 3.5.

M/S Alpo on lähtenyt matkaan Oulun ahtojäistä kohti Pohjois-Ranskaa Normandian maihinnousun 80-vuotispäivän kunniaksi. Hinaajaveteraani tekee haastavan matkan merillä keräten varoja Ukrainan puolustustaistelun tukemiseksi.

Alpo pysähtyy matkallaan Turussa perjantaina 3. toukokuuta, jolloin merivoimien alus MLC Uusimaa saattaa sen Airistolta alkaen klo 10. Alpo saapuu klo 11 Aurajoen laituripaikalle Sigynin läheisyyteen sataman puolelle.

Aluksella järjestetään avoimet ovet perjantaina 3.5. klo 12–14 ja lauantaina 4.5. klo 10–12 Suomen Joutsenen ja Sigynin välisellä laiturialueella.

 

Mukaan Alpon matkalle

M/S Alpoa on laitettu jo yli kolmen vuoden ajan kuntoon nyt alkavaa koitosta varten. Itse aluksen kunnostamisen lisäksi sille on koulutettu 15-henkinen miehistö. Kaikki 15 eivät ole aluksella samaan aikaan vaan miehistö vaihtuu osittain matkan aikana.

Alpon matkaan voi osallistua myös omalla veneellä. Alpon ympärille halutaan luoda saattue, joka koostuu veneilystä nauttivista ihmisistä ja saattavat Alpoa matkan varrella niin lyhyillä kuin pidemmilläkin etapeilla.

Alpon matka kohti Normandiaa alkaa Oulusta, Alpon kotisatamasta.

M/S Alpon sisaralus, Tolvan, sijaitsee Aurajoessa, ja Alpon vierailulla sisarensa luona on myös symbolinen merkitys. Aivan kuten nämä alukset osallistuivat rinta rinnan Normandian maihinnousun valmisteluihin, seisomme nyt ukrainalaisten rinnalla, kun he taistelevat koko Euroopan turvallisuuden ja tulevaisuuden puolesta. Ukraina tarvitsee ja ansaitsee meidän vankkumattoman tukemme, Turun pormestari Minna Arve kertoo.

Raaseporin Tammisaaressa Alpo vierailee 7.–8. toukokuuta. Ainutlaatuiseen alukseen pääsee tutustumaan Suomessa Oulun ja Turun ohella myös Tammisaaressa.

Tarkoituksenamme on koota mahtava eskaaderi Alpolle. Toivomme, että sadat laivat lähtevät seuraamaan M/S Alpoa, kertoo projektipäällikkö Janne Leinonen.

Tärkein tavoitteemme on tietenkin saada runsaasti lahjoituksia Ukrainaan, jossa parhaillaankin taistellaan vapaudesta – samoin kuin Normandiassa 80 vuotta sitten, sanoo Martti Haapala.

 

Matkan ja lahjoituskeräyksen lisäinfo: https://www.dday-alpo.com

< Lisää uutisia