Merisiskot-kollektiivin Itämeri-aiheinen leikkisä taidenäyttely avautuu Suomen Joutsenelle

Torstaina 30.5.2024

Merisiskot-kollektiivin Itämeri-aiheinen leikkisä taidenäyttely avautuu Suomen Joutsenelle

Kesällä 2024 Suomen Joutsen on myös taidelaiva erilaisten taidetoteutusten myötä. Tunnetuista suomalaisista nykytaiteilijoista koostuvan Merisiskot-kollektiivin Meren uusi kerros -näyttely esillä Suomen Joutsenella 3.6.–15.9.2024.  

Merisiskot-kollektiivi on työskentelyssään kiinnostunut Itämeren tilasta. Suomen Joutsenella nähtävä Meren uusi kerros -näyttely koostuu kymmenestä Itämereen ja meriekologiaan liittyvästä installaatiosta, jotka levittäytyvät eri puolille laivaa.  

Meren uusi kerros on paikkasidonnainen sarja teoksia, joissa on tutkittu laivaa, haastateltu merimuseon tutkijaa ja sukellettu meren eri kerroksiin. Unet merestä ja kuvitelmat sen olioista ovat osa ryhmän taiteellista tutkimusprosessia. Näyttelyssä järjestellään uudelleen meriekologian hierarkioita ja luonnonsuojelun tapoja yhdessä meren erilaisten elävien kanssa.  

Merisiskot 

Merisiskot-ryhmään kuuluvat kuvataiteilija Kati Immonen, taiteen tutkija Mari Krappala, kuvataiteilija Elina Ruohonen ja kuvataiteilija Tiina Vainio. Merisiskot tekevät paikkasidonnaisia teoksia meren rannoille. He ovat esiintyneet mm. Örössä, Vaasassa ja Rostockissa.  

Kuvataiteilija Kati Immonen (s. 1971) uudistaa vesivärimaalausta yhtenä nykymaalaustaiteen mediana hyödyntäen tekniikkaan usein yhdistettävää kepeyden ja helppouden vaikutelmaa. Immosen vesiväriteoksissa kuva-aiheet ja tarinat vaihtelevat sota-aiheista ekologisiin kysymyksiin ja luonnon rikkauksista nauttimiseen. Sadunomaisten teosten kuvalliset viittaukset sisältävät myös hyppysellisen mustaa huumoria ja ironiaa. Immonen valmistui Turun taideakatemian maalauksen laitokselta 1997.  

Taiteen tutkija Mari Krappala (s. 1968) on kirjoittaja, taideteoreetikko, kuraattori ja mentori. Hän työskentelee tieteen ja taiteen välisellä alueella. Kansainvälisellä taiteen kentällä hän on sekä kuratoinut, julkaissut esseitä että osallistunut ryhmänäyttelyihin tekstuaalisilla työillään. Viime aikoina hän on työskennellyt Timoty Mortonin tumman ekologian ja saariston ekosysteemiä tutkivan Merisiskot-taiteilijaryhmän kanssa.  

Elina Ruohonen (s. 1970) on kuva-, tila- ja käsitetaiteilija. Uusimpana avauksenaan Ruohonen työskentelee myös äänitaiteen parissa ja on työskennellyt ekologisen taiteen parissa jo vuosien ajan. Koulutukseltaan Ruohonen on kuvataiteilija. Hänen yksityisnäyttelyitään on järjestetty Galleria Brondassa ja Porvoon taidehallissa. Ruohosen teoksia on muun muassa valtion taidekokoelmassa sekä Helsingin, Turun ja Tampereen kaupunkien taidekokoelmissa.  

Kuvataiteilija Tiina Vainion (s. 1960) teosten aiheet liittyvät usein luontoon ja ihmisen asuinympäristöön. Vainio käsittelee teoksissaan kiistanalaisia asioita, kuten kulttuurimaiseman muutosta tai luonnon kestokykyä. Teoksissaan Vainio käyttää yllättäviä materiaaleja ja herkullisia yhdistelmiä: kauneutta ja huumoria yhdistävien teosten maalauspohjana voi toimia valtava purje ja veistos saattaa rakentua risuista. Vainio on koulutukseltaan kuvataiteilija, taidepedagogi ja juristi. Vainion teoksia on muun muassa valtion, Turun ja Tampereen kaupunkien ja Koneen Säätiön taidekokoelmissa. 

Suomen Joutsenen kesässä performanssia ja lasten taidetta 

Suomen Joutsenella ja koko Forum Marinumin alueella työskentelee heinäkuussa performanssitaitelija Jani Petteri Virta. Virran työhuone sijaitsee peräkannen navigointihytissä. Työskentelyssään Virta tutkii merellistä liikettä performanssin keinoin. Kesän aikana syntyy teos, joka sisältää Virran omaa kirjallista päiväkirjamaista työskentelyä sekä osallistavia kirjoitushetkiä kävijöiden kanssa. Toteutus on osa Turun kaupungin Välitila-hanketta. 

Suomen Joutsenella esillä oleva Mennään merille -näyttely tarjoaa ihasteltavaksi taideteoksia 4-13 vuotiailta KONSTa Turun Seudun Kuvataidekoulun oppilailta. Monin eri tekniikoin toteutettujen teoksien aiheina ovat meri, saaristo ja purjelaivat. KONSTa Turun Seudun Kuvataidekoulu on elokuussa 2018 toimintansa aloittanut kuvataidekoulu, jossa taiteilemaan pääsevät sekä lapset, nuoret että aikuiset. 

 

Lisätiedot 

Maija Karhu
Kehittämispäällikkö, Forum Marinum
puh. 044 9075 972

 

Merisiskot: Muiden salonki, installaatio. Yksityiskohta.

< Lisää uutisia