Merimonsterit

Suomen Kansallismuseon tuottama näyttely on aiemmin nähty Kotkassa Suomen merimuseossa, ja myös Maarianhaminassa Ahvenanmaan merenkulkumuseossa. Nyt maankuulut merihirviöt saapuivat Turkuun!

Näyttelyn alussa mieltä virittelee Carta Marina –merikartta vuodelta 1539, jolloin maailma ymmärrettiin litteänä ja merien uskottiin kuhisevan mitä kummallisempia hirviöitä. Sisällöissä nostetaan esille merenkulun historiallisia faktoja, tuoden niiden rinnalle kuvitteellisuutta ja leikillisyyttä myyttisten merimonstereiden muodossa. Fyysinen näyttely koostuu vaikuttavan kokoisista hirviöhahmoista, joihin lukeutuvat Verimerimakkara, Jättiläismerikäärme ja väärinymmärretty Kalmari Kaa. Kokonaisuuteen kuuluu myös tohtori Pontoppidanin kummallisuuksien museo. Lisäksi näyttelytilassa etsitään valaan hetuloita ja kurkistetaan alkumereen sukelluskellon avulla.

 

 

 

 

Näyttely on kirjailija Laura Ruohosen ja kuvittaja Erika Kallasmaan luoma. Ruohonen ja Kallasmaa ovat kansainvälisestikin tunnettuja ja palkittuja erityisesti runokuvakirjoistaan. Runokuvakirjojen henki välittyy myös Merimonsterit-näyttelyssä, jossa yhdistyvät runot ja leikkimään kutsuvat merimonsteriyksilöt.

Näyttely on arkkitehtuuriltaan lapsenmielinen, mutta sen pinnan alla vaaniva tuntematon kiehtoo ihmismieltä ikään tai elettyyn aikaan katsomatta. Keskiajan merenkulkija saattoi käydä mielessään läpi samoja uskomuksia, joita tämän päivän lapset jäävät pohtimaan osana museoelämystä. Meri säilyttää ikuisia arvoituksiaan, sanoo Forum Marinumin näyttelysuunnittelija Hanna Niittymäki.

Merimonsterit -näyttely on esillä Forum Marinumin Kruununmakasiinin rakennuksessa, jatkuen vuoden 2025 loppuun. Järjestämme Merimonstereiden äärellä myös lasten synttärijuhlia!