Aurajoen nosturit

Aurajoen suun lähellä olevalla entisellä telakka-alueella on säilytetty neljä vanhaa nosturia. Ne ovat muistona alueen historiasta, johon liittyy sekä laivanrakennusta että satamatoimintaa.
Nykyistä Forum Marinumin aluetta vastapäätä sijainneen korjaustelakan alueella on ollut T-puomi- ja nivelpuominostureita. Itärannalla on säilynyt kolme nivelpuomillista nosturia, joista kaksi nostaa 25 tonnia ja yksi 60 tonnia. Forum Marinumin rannassa on 10 tonnia nostava vastapainonosturi ”Västäräkki”.
Vielä 1970-luvun alussa itärannalla oli seitsemän nosturia. Telakka-altaan maanpuoleisella sivulla oli 15 tonnia nostava ”konttipuoli”, jonka toisen jalustan kiskotus oli asennettu Korppoolaismäen kallioon. Joen puolella allasta oli sekä 10 että 15 tonnin ja vain hieman yläjuoksulle päin kaksi 10-tonnista nosturia. ”Västäräkki” kuului tähän ryhmään. Vuonna 1984 käyttöön saatiin kaksi 25 tonnin nivelpuominosturia.
Uudisrakennusten varustelutöitä varten telakalla oli myös 60 tonnin nosturi. Sitä kutsuttiin ”Niittikasaksi” erotukseksi uusista hitsatuista nostureista. Tähän nosturiin kiinnitettiin vuonna 2011 taiteilija Tarja Ervastin suunnittelema Mater marinum -taideteos.
Aurajokirannan suurin nosturi oli panssarilaivojen varusteluun, varsinkin suurten tykkien nostoa varten vuonna 1931 valmistunut 100 tonnin nosturi.
Panssarilaivojen rakentamista varten valmistui myös vuonna 1929 uusi rakennusalusta, joka sai pian lempinimen panssaripeti. Sen osaksi rakennettiin suuri siltanosturi. Tästä puretusta nosturista on Aurajoessa jäljellä yhden tukijalan betoninen alaosa. Vuodesta 1996 lähtien siihen on ollut kiinnitettynä saksalaisen Achim Kühnin veistos Harmonia (tai ”Valaanpyrstö”, kuten turkulaiset teosta kutsuvat).
Jäljellä olevat nosturit on suojeltu asemakaavassa. Ne ovat Turun kaupungin omistuksessa, ja Forum Marinum vastaa niiden ylläpidosta palvelusopimuksen pohjalta. Nosturit on kunnostettu, hiekkapuhallettu ja maalattu. Huonokuntoiset puuosat on uusittu. Käyttöön nostureita ei voida enää ottaa eikä niihin pääse kiipeämään, sillä tikkaat on katkaistu ja lukittu.
“Västäräkki” – sähkökäyttöinen 10 tonnin vastapainonosturi
Turun telakka rakensi käyttämänsä nosturit pitkään itse. ”Västäräkki” on rakennettu Turussa vuonna 1947. Vastapainonosturi on saanut lempinimensä ilmeisesti toimintatavastaan, sillä nosturin “pyrstö” nousee ja laskee kuormaa nostaessa. ”Västäräkki” pystyi kulkemaan noin 120 metrin matkaa jokirannassa ja nostamaan sekä allastelakassa että laiturissa oleviin aluksiin. Sen käyttövoimana on Strömbergin valmistama 35 kilowatin sähkömoottori.
Telakalla oli myös nostoteholtaan suurempia nostureita, mutta Aurajoen rannan paalutus oli sen verran heikko, että aivan telakan rantaan pystyttiin sijoittamaan vain “Västäräkin” kokoinen kevyempi nosturi.
Nosturinkuljettajaksi kouluttauduttiin työtä tekemällä. Uusi työntekijä saattoi ensin mennä käyttämään pientä, valimon yhteydessä ollutta nosturia. Nosturinkuljettajalla ei aina ollut helppoa. Ohjaamo oli talvella kylmä – sen sähköpatteri ei riittänyt koko ohjaamon lämmittämiseen – ja sinne kiipeäminen oli vaarallista. Jotkut jopa liukuivat alas kaiteita pitkin, kunnes loppuvaiheessa työsuojelu kielsi liukumisen. Nosturi oli käytössä vuoteen 2000 saakka.