Med barn

Barnens eget sjöfartsmuseum har öppnat!

 

Vanligen heter det att man ska uppträda tyst och stillsamt i ett museum, såvida det inte finns särskilda utrymmen för lek. Det maritima centret Forum Marinums huvudutställning har en ny barnavdelning där barnen får leka fritt och där de själva väljer vem som är fartygets kapten.

 

Medelpunkten är ett stolt skepp som säkert väcker äventyrslusten hos varje liten sailor. Fartyget är en måttbeställd konstruktion av hög kvalitet och det är omsorgsfullt byggt av trä. Det är omkring 7 meter långt och relingen är på cirka 2 meters höjd. Det går att klättra upp på däcket och fartyget styrs under en hög himmel med moln. Spejar man mot horisonten ser man riktiga stjärnbilder som kan underlätta navigeringen under spännande sjöfärder! Kan du upptäcka Karlavagnen på stjärnhimlen?

 

 

Via talröret förmedlas förstens kommandon till fartygets lägre däck och inredningen med autentiska detaljer, som sjökort och signalflaggor, ger en känsla av att verkligen vara ute på äventyr till havs. Fartygets finaste utrymme, kaptenens salong, har soffa och gardiner av plysch och den värms upp av en stämningsfull kamin. De hållbara, säkra och stilfulla träkonstruktionerna andas äkthet och tradition. För dem sökte vi inspiration i museimiljön och även till exempel i teaterdekor. Helheten är från början till slut planerad och tillverkad av Forum Marinum och i minsta detalj handgjord med betoning på etiska materialval.

 

 

 

 

 

 

 

Fartyget har ett rymligt och tillgängligt lastrum, där också en större grupp barn kan slappna av och låta sig fängslas under en sagostund med havstema eller leka egna lekar. Vid fartyget står en stor fyr med ett ljus som verkar lugnande också på stressade föräldrar. Därtill utlovas växlande utställningar gjorda av barn. Besökarna får alltså själva påverka innehållet och utrymmet formas på barnens villkor. Via spännande luckor i golvet får barnen bekanta sig med de uråldriga myternas värld. Den finländska skatten av myter och sagor fascinerar; som av en våg sveps man med till Vellamos och Ahtis, havsgudinnans och havsgudens riken, där saga och fantasi förenas på ett roligt sätt.

 

 

 

Kom också ihåg Forum Marinums barnkalaspaket och ordna en oförglömlig fest med både fartygslek och kalasläckerheter!

Boka: Pia Larte  0400 362 789 eller pia.larte@forum-marinum.fi

 

 

 

 

 

Med barn